Era o vreme cand faceam papanasi in fiecare saptamana. Din aceia prajiti in ulei, cu muuuulta dulceata si smantana. Foarte buni, ce-i drept, dar un pic cam nesanatosi, cum ar zice unii π . Acum mananc foarte rar, poate de doua ori pe an, si atunci cand mi se face pofta dau o fuga la Sergiana unde fac cei mai buni papanasi din oras.
Recent, o prietena m-a “provocat” sa-i fac papanasi fierti, versiunea mai sanatoasa a clasicilor papanasi. Mi s-a parut interesanta ideea si, cum nu mai incercasem reteta, am acceptat provocarea. Concluzia e ca papanasii fierti sunt foarte simplu de facut, si, pe deasupra, si rapid.
Aluatul de papanasi (aprox. 25 de papanasi):
– 5 linguri branza dulce de vaci (aprox. 250g)
– 2 linguri Ricotta (aprox. 100g)
– 2 oua mici sau 1 ou mare
– 2 plicuri zahar vanilinat
– 1 lingurita zahar pudra
– 5 linguri rase gris
– 1 lingura faina + 2 linguri pentru modelat aluatul pe blatul de lucru
– coaja rasa de la o lamaie
Crumble de pesmet:
– 1/2 pachet unt
– 5 linguri pesmet
– 2 linguri nuca macinata
– 3 linguri zahar
Prima data am facut crumble-ul ca sa aiba timp sa se raceasca. Am pus untul intr-o tigaie pe foc si apoi pesmetul si nuca. Am amestecat pana cand crumble-ul a capatat o culoare aramie si am stins focul. Dupa ce s-a racit complet, am adaugat zaharul si am amestecat.
Apoi, am umplut o cratita mai incapatoare cu apa (cam trei sferturi) si am pus-o la fiert cu un praf de sare.
In timp ce apa era pe foc, am pregatit aluatul pentru papanasi. Intr-un bol am adaugat toate ingredientele si le-am mixat cateva secunde pana ce compozitia s-a omogenizat. Aluatul trebuie sa fie destul de tare incat sa poata fi modelat. Am imprastiat cele 2 linguri de faina pe blatul de lucru si am modelat aluatul in forma de cilindru cu diametrul de aproximativ 2cm. Am taiat felii de circa 2 cm grosime si le-am rotunjit un pic cu mana.
Cand apa a inceput sa fiarba, am adaugat toti papanasii. Initial se duc toti la fundul cratitei, dar dupa un minut, incep sa se ridice la suprafata. Dupa ce s-au ridicat toti, am acoperit cratita cu un capac, am dat focul la mic si i-am mai lasat fix 10 minute.
Cand au fost gata, i-am scos pe un prosop de hartie sa se absoarba excesul de apa, apoi i-am pus in tigaie peste pesmet si i-am amestecat cu grija, sa nu se rupa.
Enjoy!