Ei bine, pentru cei care ma cunosc, nu sunt fan nuca de cocos, dar nici nu pot spune ca-mi displace. Mai “fur” din cand in cand un baton bounty din stash-ul *le husband-ului, “taxa de protectie” cum ii zice el π .
Initial am vrut sa fac bomboane cu nuca de cocos, un fel de bounty bites (le-am facut de ziua mea si au fost tare bune, dar n-am apucat sa le pozez π ), dar m-am razgandit repede ca nu aveam rabdarea necesara. Am zis ca ceva turnat in tava ar fi mai rapid si mai comod. Si cum voiam neaparat ceva cu nuca de cocos, am gasit retete pentru prajitura “bounty bars”. Daca o sa cautati, o sa gasiti o gramada de combinatii, dar clar nu seamana la gust cu batoanele bounty (asa cum e laudata prajitura). Chiar si asa, e o prajitura super gustoasa si relativ usor de pregatit (dureaza mai mult pentru ca trebuie asteptat sa se raceasca dupa fiecare etapa).
Sirop:
– 3 linguri zahar
– 100ml lapte
Am preparat siropul prima data, sa aiba timp sa se raceasca. Am pus zaharul la caramelizat intr-o cratita mica pe foc. Cand a fost gata, am adaugat laptele si am amestecat pana cand zaharul s-a topit. L-am lasat la racit, timp in care am inceput sa prepar blatul.
Blat:
– 3 oua
– 100g unt la temperatura camerei
– 5 linguri zahar
– 5 linguri faina
– 2 linguri cacao
– 4-5 linguri de lapte
– 1 plic praf de copt
– o lingurita esenta de rom
– un praf de sare
– optional, 2 linguri crocant nuci si migdale (aveam in frigider ramas de la tortul cu alune si migdale)
Am pus untul intr-un bol impreuna cu zaharul si am mixat pana a devenit o crema spumoasa. Am adaugat ouale pe rand, mixand dupa fiecare in parte. Am adaugat restul ingredientelor si am mixat pana s-a omogenizat compozitia. Am turnat compozitia intr-o tava (20X30cm) tapetata cu unt si am bagat-o la copt in cuptorul preincalzit la 170°C timp de aproximativ 20 de minute (se face testul cu scobitoarea).
Dupa ce am scos blatul din cuptor, l-am lasat la racit. In timpul asta am inceput sa pregatesc crema.
Crema:
– 300ml lapte
– 3 linguri gris
– 5 linguri zahar
– 100g unt
– 7 linguri fulgi de nuca de cocos
– o lingura esenta de vanilie
Am pus grisul, zaharul, untul si laptele intr-o cratita pe foc la fiert. Am amestecat incontinuu sa nu se lipeasca. Cand a inceput sa fiarba am mai lasat-o pe foc aproximativ 5 minute. Am luat-o de pe foc si am adaugat fulgii de cocos si esenta de vanilie.
Am insiropat blatul si am turnat crema fierbinte (pe asta nu o mai lasam sa se raceasca π ) peste. Am lasat, din nou, la racit, si am trecut la ultima etapa – glazura.
Glazura:
– 1/2 tableta de ciocolata amara
– 1/2 tableta de ciocolata alba
– aprox. 10 linguri frisca lichida
Am pus ciocolata impreuna cu frisca intr-o cratita pe foc mic pana s-a topit si s-a format o crema. Cantitatea de frisca depinde si de calitatea ciocolatei, asa ca daca glazura e prea densa, mai puteti adauga cate o lingura de frisca lichida pana cand ajunge la consistenta unei smantani de gatit. Daca e prea tare o sa se crape cand se taie prajitura, iar daca e prea lichida, nu o sa se intareasca. Deci trebuie sa jonglati un pic cu cantitatea de frisca incat sa ajungeti la consistenta dorita. Daca ati pus prea multa frisca de la inceput, mai adaugati ciocolata.
Enjoy!