Rulada cu Gust de Turta Dulce / Gingerbread Yule Log Recipe

Gingerbread yule log cake

Anul trecut de Craciun nu am apucat sa scriu reteta pe blog, asa ca anul asta m-am trezit cu noapte-n cap sa fac poze la prajitura inainte sa ne pornim la drum spre ai mei. Reteta de anul trecut a fost Buche de Noel (Buturuga de Craciun) cu ciocolata neagra, insa de data asta m-au inspirat mai tare aromele de sarbatori si a iesit o “buturuga” cu gust de turta dulce.

Christmas Gingerbread yule log

Din dorinta de a avea un Craciun cu zapada, am decorat rulada cu ciocolata alba. Nu-s eu experta in decoruri, dar sunt chiar multumita de ce a iesit 😀 .

Gingerbread roll cake

Ingrediente

  • Blat (pentru tava 30cm x 40cm)
  • 5 oua

  • 200g zahar brun

  • 2 linguri miere

  • 4 linguri mascarpone (~70g)

  • 150g faina

  • 1 + 1/2 lingurita bicarbonat

  • 1 lingurita scortisoara pudra

  • 2 lingurite ghimbir macinat

  • 1/4 lingurita cuisoare macinate

  • un praf de nucsoara macinata

  • un praf de sare

  • Crema
  • 400ml frisca lichida

  • 2 linguri zahar vanilinat

  • 180g mascarpone

  • Decor (scoarta de copac)
  • 150g ciocolata alba

Instructiuni

  • Blat
  • Se mixeaza ouale pana isi dubleaza volumul.
  • Am adaugat zaharul si am mixat pana cand zaharul s-a topit.
  • Am adaugat mascarponele, mierea si am mixat pana s-au omogenizat.
  • La final am adaugat restul ingredientelor si am mixat pana cand s-au incorporat.
  • Am turnat compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si am bagat tava in cuptorul preincalzit la 180°C pentru aproximativ 10 minute. Dupa primele 5 minute, am intors tava in cuptor, pentru o coacere uniforma.
  • Dupa ce blatul s-a copt, l-am lasat 5 minute sa se raceasca, am presarat putin zahar praf deasupra si am rulat intr-un prosop de bucatarie. Am lasat deoparte pana s-a racit complet.
  • Crema
  • Am mixat frisca cu zaharul pana s-a intarit.
  • Am adaugat mascarponele si am mixat pana s-a dizolvat in frisca.
  • Decor
  • Am pus ciocolata intr-un bol la bain marie pana s-a topit.
  • Am intins-o pe o foaie de copt in strat foarte subtire (am folosit o pensula pentru a-i da textura de scoarta de copac).
  • Am bagat foaia cu ciocolata in frigider, pentru 20-30 minute.
  • Asamblare
  • Am desfacut blatul complet racit din prosop si am dat la o parte hartia de copt.
  • Am intins peste blat 3/4 din crema in strat uniform si am rulat. Am infoliat rulada si am dat-o la rece timp de 30 minute.
  • Dupa ce am scos-o din frigider, am dat folia la o parte si am pus restul de crema deasupra.
  • La final, am decorat cu ciocolata rupta sub forma de aschii de copac.

Craciun Fericit! / Merry Christmas!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.