Am facut prajitura asta acum 4-5 ani si-mi aduc aminte ca rezultatul final arata grotesc 😀 . Foile prea groase, crema cu cocoloase si prea moale … ce mai, un esec total. Cu toate astea insa, era super delicioasa. Combinatia de crema de lapte si ciocolata nu poate fi rea in nicio situatie, nu-i asa?
Am pus-o pe wishlist sa o mai incerc o data cand o sa am mai mult timp la dispozitie si mai multa rabdare, si in weekend-ul acesta am indeplinit toate conditiile 😀 .
Bine ca am reusit sa impart caloriile cu ai mei (care au venit ieri in vizita) si cu cativa prieteni, altfel stricam rezultatele muncii depuse in ultimele doua saptamani la sala 😕 . Deja *le husband ma acuza de sabotaj 🙄 .
Foile de pandispan:
– 6 oua
– 6 linguri zahar
– 3 linguri faina
– 3 linguri cacao
– 1 plic parf de copt
– 1 lingurita esenta vanilie
– 3 linguri ulei
Am separat albusurile de galbenusuri si am batut albusurile spuma cu zaharul.
Uleiul l-am pus peste galbenusuri si am mixat foarte putin, cat sa se amestece. Daca mixati prea mult, o sa faceti o maioneza 🙂 .
Am pus galbenusurile peste albusuri, impreuna cu restul ingredientelor si am amestecat usor cu o lingura de lemn cu miscari circulare de jos in sus.
Am turnat compozitia in mod egal in doua tavi cu dimensiunea de 30cm X 40cm si am bagat ambele tavi la copt la 180°C pentru aproximativ 15 minute.
Cand pandispanul a fost gata, l-am lasat la racit si l-am taiat pe jumatate pe lungime, rezultand 4 foi cu dimensiunea de 30cm X 20cm. Astfel am scutit din timp … smart, huh? 😀
Crema:
– 1l lapte
– 8 linguri zahar
– 8 linguri faina
– 100g ciocolata alba (am folosit o tableta de ciocolata alba Milka)
– 1 pachet unt (200g)
Intr-un bol am adaugat faina cu zaharul si am turnat incet un pahar de lapte pana a rezultat o pasta omogena, fara cocoloase.
Restul de lapte l-am pus intr-o cratita la fiert impreuna cu ciocolata alba.
Cand a inceput sa fiarba, am turnat compozitia cu faina in lapte si am dat focul la mic. Si prin “foc la mic” ma refer la nivelul 2 la plita (a mea are 17 trepte), deci aproape la minim.
Cu muuulta rabdare, am amestecat cu o lingura de lemn incontinuu in crema sa nu se lipeasca. Asta e cel mai migalos proces, dar e foarte necesar pentru a asigura cremei o textura fina.
Crema e gata cand are consistenta unei budinci sau, cum m-a invatat mama cand eram mica, cand nu mai simti miros de faina 🙂 .
Am lasat-o la racit si cand era aproape rece am adaugat untul taiat bucati si am amestecat bine pana cand s-a topit tot.
Topping:
– 4 linguri Nutella
– 50g unt (1 sfert de pachet)
– 1/2 pahar frisca lichida (aprox. 100ml)
Le-am pus pe toate intr-o cratita la foc mic si am amestecat incontinuu pana s-au omogenizat ingredientele (nu trebuie sa fiarba).
Puteti folosi 200g ciocolata cu lapte in loc de Nutella, mie personal imi place mai mult gustul nutellei.
Pasul final e asamblarea prajiturii, care e super simplu: foaie + crema + topping repetat de patru ori 😀 .
Enjoy!