Bitches be crazy! π Muncesc la tortul asta de vreo 3 zile π . Nu ca ar fi complicat, ci din cauza lipsei timpului. Si noroc ca am reusit sa-l impart pe etape, incat sa nu se invecheasca inainte sa-l savuram π .
Prima data am facut crocantul de nuci si migdale si blatul, apoi crema si abia azi glazura si pricomigdalele pentru ornat. Sper sa merite efortul :D. L-am gustat doar pe bucati si sunt bune toate, deci si combinatia dintre ele ar trebui sa fie buna, teoretic π .
Blat:
– 4 oua
– 5 linguri amestec de nuci si migdale macinate marunt
– o lingura faina
– 4 linguri zahar
– o lingura esenta vanilie
– 50g ciocolata neagra 75%
Se separa galbenusurile de albusuri. Galbenusurile se mixeaza cu 2 linguri de zahar pana cand isi dubleza volumul. Intr-un bol, pe baie de aburi, se topeste ciocolata apoi se adauga peste crema de galbenusuri si se amesteca bine.
Albusurile se bat spuma cu celelalte 2 linguri de zahar.
Se incorporeaza crema de galbenusuri in albusuri, amestecul de nuci si migdale, faina si esenta de vanilie, amestecand usor de jos in sus (stiti voi, ca la pandispan π ).
Se toarna compozitia intr-o forma de tort cu diametrul de 20cm si se coace la foc mic timp de 45 – 50 minute. Se face testul cu scobitoarea, of course.
Quick tip: Puteti folosi doar 3 oua, blatul meu a iesit cam inalt. Dar daca alegeti sa folositi 3 oua, va trebui sa calculati si restul ingredientelor proportional.
Crocant de nuci si migdale:
– 100g amestec de nuci si migdale (eu le-am pus 50-50 din ochi, evident π )
– 4 linguri zahar
– o lingura apa
Se taie nucile si migdalele marunt. Se pun intr-o tigaie cu zaharul si apa si se pune pe foc. Cand zaharul incepe sa se caramelizeze, se amesteca bine si se da deoparte. Se rastoarna crocantul pe o bucata de hartie de copt si se lasa la racit. Cand e rece-rece, se pune in robot si se marunteste dupa preferinta. Il puteti face fin sau doar partial, eu am ales varianta a doua.
Crema mousse de frisca si oua:
– 3 galbenusuri
– 3 linguri zahar
– 400ml frisca lichida indulcita
– 2 plicuri gelatina maruntita (20g)
– 2 plicuri de zahar vanilat
– crocant de nuci si migdale (minus 2-3 linguri)
Prima data se pune gelatina la hidratat intr-un pahar cu 50ml apa rece.
Intr-un bol termorezistent se mixeaza galbenusurile cu zaharul, pana cand isi dubleaza volumul. Se pune bolul pe baie de aburi si se amesteca mereu pana cand compozitia se ingroasa si are consistenta unei budinci, dar fara sa se ajunga la temperatura de fierbere. Se da deoparte si se adauga gelatina hidratata. Se lasa la racit.
Se bate bine frisca cu zaharul vanilat. Se incorporeaza crema de oua si crocantul de nuci si migdale, din care se opreste 2-3 linguri pentru ornat.
Crema-glazura mousse de ciocolata:
– 80g ciocolata neagra 75%
– 80g ciocolata cu lapte
– 200ml frisca lichida indulcita
– un plic de gelatina maruntita (10g)
La fel ca la crema anterioara, prima data se pune gelatina la hidratat in apa rece.
Intr-un bol termorezistent se adauga ciocolata rupta in bucati si frisca lichida. Se pune pe baie de aburi si se amesteca pana cand ciocolata s-a topit si s-a incorporat cu frisca, la fel, fara sa atinga temperatura de fierbere. Se da deoparte si se adauga gelatina hidratata. Se amesteca bine sa se topeasca gelatina si se lasa 5 minute la racit, nu mai mult. Crema-glazura trebuie sa fie calda cand se toarna peste tort.
Asamblare tort:
1. Blatul, evident π . Peste blat am pus un cerc metalic reglabil, pentru a tine mousse-urile.
2. Se toarna mousse-ul de frisca. Se tine in frigider cam o ora pana se intareste crema, eu am lasat-o o zi pentru ca nu aveam timp sa fac tortul, cum explicam la inceput π .
3. Se toarna mousse-ul de ciocolata, cum spuneam mai sus – trebuie sa fie cald. Se da din nou la frigider. Eu am facut dimineata mousse-ul si seara cand am venit de la birou era gata pt ornat.
L-am ornat cu crocantul de nuci si migdale dat deoparte pe margine. Ideea era sa curat tava de surplus, dar mi-am dat seama ca … I kinda like it si l-am lasat asa. Deasupra am pus 5 pricomogdale, facute tot de mine π , dar asta e alta poveste pentru alt post π .
Craciun fericit!