Cand ma gandesc la placinta cu mere, imi aduc aminte de placinta pe care ne-o facea bunica, cu un strat de doua degete de zahar pudra deasupra. Ma amuza de fiecare data raspunsul ei la rugamintea noastra de a nu mai pune zahar deasupra – “Cum sa las placinta neterminata?”. Scuturam bine de zahar fiecare bucata taiata in forma de romb perfect (“Ca asa e frumos!”) si mancam pana nu ne mai puteam misca.
Eu am modificat putin reteta, dar gustul a ramas la fel 🙂 .
Pentru foi:
– 2 oua
– 1 cana ulei 250ml
– 1 cana lapte 250ml
– 2 linguri miere 60g
– un varf de lingurita bicarbonat de sodiu
– 1/2 plic praf de copt
– 3-4 picaturi esenta vanilie (eu folosesc vanilie din asta)
– faina cat cuprinde 650g-700g
– 2 linguri de gris
Pentru umplutura:
– 9 mere mari
– 2 lingurite scortisoara
Am spalat merele si le-am curatat de coaja. Le-am dat prin razatoare si le-am pus intr-o cratita. Am adaugat scortisoara si am pus cratita pe foc, la foc mare, pentru cateva minute, amestecand mereu sa nu se afume. Cand merele si-au schimbat culoarea, am oprit focul si le-am lasat deoparte.
Intr-un bol am adaugat toate ingredientele in afara de faina si gris. Faina am adaugat-o treptat, in timp ce omogenizam compozitia cu ajutorul unei linguri de lemn.
Cand aluatul s-a ingrosat, l-am transferat pe blatul de lucru presarat cu faina si am framantat aluatul adaugand faina treptat pana cand a devenit o coca tare, numai buna de intins cu sucitorul.
Am impartit aluatul in doua parti egale si am inceput sa intind coca intr-o foaie cat mai subtire de marimea tavii (30cm x 40cm).
Am intins foaia in tava tapetata cu faina, am ajustat marginile si am intepat aluatul din loc in loc cu o furculita (procesul asta se practica pentru ca foaia sa nu creasca prea mult la coacere si sa se coaca uniform, sa aiba aceeasi grosime pe toata suprafata).
Peste foaie am presarat o lingura de gris, apoi am adaugat merele si deasupra merelor am presarat inca o lingura de gris (grisul va absorbi excesul de suc din mere).
Deasupra am pus a doua foaie si am intepat-o, la fel ca pe prima, din loc in loc, cu furculita.
Am bagat tava in cuptorul preincalzit la 180°C, setat la functia de incalzire inferioara. Am lasat 30 de minute, iar apoi am selectat functia incalzire inferioara si superioara a cuptorului si am mai lasat 10 minute.
Am scos tava si am asezat deasupra un prosop de bucatarie curat si umezit, asta pentru a evita uscarea excesiva a foii de deasupra.
Enjoy!