Mi se intampla des sa vreau sa fac ceva dulce, dar ma desumflu repede cand ma gandesc ca *le husband nu-mi impartaseste pasiunea pentru dulce. Dar stiu ca nu dau gres niciodata cu o prajitura cremoasa si, daca se poate, fara ciocolata 🙂 .
Asa ca m-am pus repede pe treaba si am avut grija sa iasa multa crema 🙂 .
Blat cu diametrul de 10cm:
– 2 oua
– 2 linguri zahar
– 3 linguri faina
– 3 linguri ulei
– 1 plic zahar vanilinat
– 1 varf de lingurita praf de copt
Am separat albusurile de galbenusuri si am batut spuma albusurile. Am adaugat zaharul si am mixat pana cand zaharul s-a topit. Am adaugat restul ingredientelor si am amestecat usor cu o lingura de lemn pana cand toate ingredientele s-au incorporat.
Am turnat aluatul intr-o forma rotunda, cu diametrul de 10cm, tapetata cu hartie de copt. (Eu am un inel de inox reglabil pe care il folosesc indeosebi la creme cu gelatina, de exemplu pentru tortul asta, si pe care l-am improvizat si pentru reteta asta.)
Am bagat blatul in cuptorul preincalzit la 170°C pentru aproximativ 20 de minute (se face testul cu scobitoarea).
Cand a fost gata, am scos blatul din forma si l-am asezat pe o farfurie sa se raceasca.
Sirop:
– 1 lingura zahar
– 6 linguri lapte
Am pus zaharul intr-o cratita pe foc pana cand s-a topit, apoi am adaugat laptele si am amestecat rapid. Am turnat siropul peste blatul intepat cu o scobitoare din loc in loc.
Crema:
– 100ml frisca lichida indulcita
– 250g mascarpone
– 50g branza philadelphia
– 4 plicuri zahar vanilinat
Am pus toate ingredientele intr-un bol si am mixat pana cand am obtinut o crema tare.
Decor:
– 100g afine proaspete
Mod de asamblare:
Dupa ce blatul s-a racit, am pus crema si am ornat cu afine.
Enjoy!