Nu ati putea ghici de cand imi doresc sa incerc renumitele scones. Cam de pe vremea cand am dat peste serialul Downton Abbey in care Lady Violet (preferata mea, de altfel π ) servea ceaiul alaturi de aceste minunatii. Deci cam de 2 ani π . Imi facea pofta de fiecare data, si mereu ziceam “gata! maine fac si eu din astea”, si uite asa acel “maine” a devenit in sfarsit azi.
Am cautat retete pe mai multe site-uri, dar multe mi se pareau banale si care nu aduceau nicicum cu cele din Downton Abbey. In final am gasit ceva exact cum cautam, aici, dar cum nu am gasit afine in piata ieri, am folosit cu zmeura.
Reteta mi se pare incredibil de usor de facut, putine ingrediente, toate la indemana tuturor.
Cantitatile mele sunt urmatoarele:
– 12 linguri cu varf de faina
– un plic praf de copt
– un varf de lingurita sare
– 100g unt rece din frigider
Le-am pus pe toate intr-un bol si am amestecat bine. Untul taiat cuburi mici l-am adaugat peste faina si l-am framantat cu mana. Daca aveti un robot, si mai bine :). Nu trebuie sa va murdariti mainile.
Intr-un bol mic am amestecat:
– un ou mare
– 100ml frisca lichida
– o lingurita esenta de vanilie
– 2 linguri miere
Am adaugat compozitia peste cea de mai sus. La final am pus o mana de zmeura, am framantat usor aluatul si l-am rasturnat pe blatul tapetat cu faina. Am format o bila pe care am aplatizat-o pana cand a ajuns la grosimea de 1cm. Am taiat aluatul in 8, ca pe tort, si am asezat bucatile in tava tapetata cu hartie de copt.
Deasupra le-am uns cu un amestec dintr-o lingura de frisca lichida si un galbenus de ou, pentru a capata o culoare aramie la copt.
Le-am bagat la copt in cuptorul preincalzit la 180°C pentru fix 25 minute.
Enjoy!