Inca o reteta din seria #nicioretetafaracaramel 😂, care este dedicata in mod special unei prietene apropiate. Gandindu-ma la toate deserturile ei preferate, pe care le-am creat eu de-a lungul timpului, am hotarat sa le aduc impreuna intr-un singur produs. Asadar, brownie + nuci crocante + caramel divin + extra ciocolata = ❤️ .
Am optat sa fac biscuitii in dimensiuni mini, astfel incat toate ingredientele sa poata fi savurate impreuna, in fiecare inghititura. Iar faptul ca acesti biscuiti fac acum parte din paginile blogului inseamna ca au avut succes si au fost apreciati de cei norocosi care i-au gustat! 😉
Ingrediente
- Biscuiti
70g ciocolata neagra
70g unt
75g faina
15g cacao
50g zahar
20g zahar brun
1 galbenus de ou
esenta de vanilie
un praf de sare
- Caramel
150g zahar
20g unt
70g smantana pentru frisca 30%
- Decor
1 albus de ou
150g nuci maruntite
optional, 50g ciocolata amara
Instructiuni
- Biscuiti
- Am pus ciocolata si untul intr-un vas pe bain-marie pana s-au topit. Am dat deoparte sa se raceasca.
- Cand compozitia s-a racit, am adaugat galbenusul, zaharul, esenta de vanilie (cateva picaturi), sarea si am mixat cateva minute.
- Intr-un bol am amestecat cacao cu faina, cernute inainte. Am turnat compozitia lichida peste si am mixat foarte putin, cat sa se omogenizeze toate ingredientele.
- Am acoperit bolul cu o folie si l-am bagat in congelator 30 minute cat sa se intareasca aluatul putin si sa fie mai usor de modelat.
- Dupa cele 30 de minute, am scos aluatul din congelator si am format bilute mici, de marimea unei nuci.
- Am trecut fiecare biluta prin albusul un pic batut si apoi prin nucile macinate, si le-am asezat in tava de copt.
- Am facut cate o adancitura in mijlocul fiecarei bilute si am bagat tava la copt, in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 12 minute. Nu le-am lasat prea mult pentru ca imi doresc ca biscuitele sa aiba consistenta de brownie (crocant la exterior, ciocolatos in interior).
- Caramel
- Am pus zaharul intr-o cratita pe foc, la foc mic pana s-a topit si caramelizat.
- Am adaugat untul si smantana de gatit si am amestecat rapid pana s-au incorporat.
- Am lasat sa fiarba timp de 2-3 minute si apoi am dat deoparte sa se raceasca. Din cand in cand am amestecat energic, cat sa se omogenizeze caramelul. Trebuie sa aiba o consistenta mai tare, sa nu curga.
- Asamblare
- Am pus cate o lingurita de caramel in adancitura fiecarui biscuite.
- Am topit ciocolata si am stropit biscuitii in directii diferite.
- I-am dat deoparte 2 ore sa se seteze toate ingredientele. Au fost deliciosi!
Enjoy!