Am pornit cu gandul de a face celebra reteta de babka, dar dupa ce m-am documentat cum se face ca la carte, am reconfigurat traseul π . Nu pentru ca ar fi dificil, doar ca tot procesul dureaza 24h si “ain’t nobody got time for that” π .
Ideea cu alcoolul in reteta a venit de la o colega de munca (ciao Ruxi! πββοΈ). Aveam pe lista sa incerc cozonac insiropat, mai ales ca *le husband nu e fan cozonac si vreau sa-i schimb parerea, asa ca numai bine s-au potrivit lucrurile si am facut un 2 in 1. Win-Win.
Pentru aluat m-am inspirat destul de mult din reteta de Rulouri cu Scortisoara, doar ca l-am facut un pic mai dens pentru ca va trebui insiropat la final.
Pentru sirop am folosit coniac Martell ca asta aveam in casa, dar cred ca se poate folosi orice brand aveti la indemana.
Ingrediente
- Aluat
250g faina
4g drojdie uscata
70g zahar
1 ou marimea M
65g unt la temperatura camerei
100ml lapte
esenta lamaie
esenta vanilie
- Umplutura
75g fistic macinat marunt
15g unt
25g zahar
10g cacao
30g ciocolata neagra
50g ciocolata cu lapte
25ml coniac
- Sirop
100g zahar
100ml apa
50ml coniac
Instructiuni
- Aluat
- Se pune laptele intr-o cratita la incalzit, pe foc mic. Atentie sa nu fiarba.
- Intr-un bol se sparge oul, se adauga zaharul si esentele si se toarna laptele caldut peste. Se amesteca cu un tel pana cand se topeste zaharul.
- In bolul mixerului se adauga faina si drojdia uscata. Se face loc in mijlocul bolului in care se torna amestecul de lapte si ou. Se amesteca cu o spatula pana cand se omogenizeaza ingredientele si apoi se framanta.
- Dupa 2-3 minute de framantat, se adauga untul in 2-3 transe, timp in care mixerul lucreaza in continuare. Framantam aluatul cam 12-15 minute.
- Aluatul se lasa la dospit in prima faza 60 minute.
- Cat timp aluatul e la dospit, se prepara crema pentru umplutura.
- Umplutura
- Intr-o cratita se adauga untul, ciocolata de ambele feluri rupta in bucati mai mici, pudra de cacao, zaharul si coniacul si se pune cratita pe foc mic pana ce totul se va omogeniza.
- Se adauga fisticul, se amesteca si se da la o parte pentru a se raci.
- Asamblare
- Dupa ce aluatul a dospit timp de o ora, se scoate pe blatul de lucru pudrat cu faina si se intinde intr-o foaie subtire cu sucitorul.
- Se adauga crema si se intinde uniform pe toata suprafata aluatului.
- Se ruleaza foaia si se taie in doua ruloul obtinut, dupa care se impletesc cele doua bucati cu partea taiata in sus.
- Se pune aluatul in forma si se lasa la dospit pentru a doua faza, timp de inca 60 de minute.
- Dupa cele 60 minute se baga cozonacul in cuptorul preincalzit la 170Β°CΒ pentru aproximativ 50 minute.
- In timpul acesta se prepara siropul.
- Siropul
- Intr-o cratita se pun toate ingredientele (apa, zahar, coniac) si se pune pe foc. Cand incepe sa fiarba, se da focul la mic si se lasa la fiert aproximativ 15 minute. (Atentie, daca aveti detector de gaz, deschideti geamul cat timp fierbe siropul, altfel se va declansa alarma si ramaneti fara gaz – “Mi-a spus un prieten”π )
- Dupa 30 minute de coacere, se scoate tava din cuptor si se unge cozonacul cu o parte din sirop, cu ajutorul unei pensule.
- Se baga tava inapoi in cuptor si se repeta procesul dupa inca 10 minute (min’ 40).
- Dupa ce trec cele 50 minute si se scoate din cuptor, se toarca siropul ramas si se distribuie uniform cu pensula pe toata suprafata cozonacului.
- Se lasa la racit (daca aveti rabdare), apoi se feliaza si se devoreaza π .
Enjoy!