In ultima vreme observ ca “aglomerez” blogul cu rulade. Nu stiu de ce le ocoleam in trecut, dar sunt chiar usor de facut, iar combinatiile de ingrediente sunt nenumarate. In plus, si cel mai important, ruladele sunt si “instagramabile” π₯° .
Daca tot m-am declarat fan caramel, #nicioretetafaracaramel π, reteta de azi are un gust intens de caramel, ideala pentru obsedati pasionati ca mine.
Ingrediente
- Blat
5 oua
5 linguri zahar
3 linguri faina
2 linguri cacao
3 linguri ulei
cateva picaturi esenta vanilie
optional, o lingura de crema de whiskey (Baileys)
- Crema
200 g zahar
350 ml lapte
2 linguri amidon
250 g mascarpone
- Sos caramel
250 g zahar
200 ml frisca lichida
20 g unt
Instructiuni
- Blat
- Am folosit aceleasi instructiuni ca in reteta Rulada cu vanilie. In plus, am adaugat la final crema de whiskey.
- Crema
- Intr-o cratita am pus zaharul pe foc la caramelizat (atentie sa nu se arda).
- Intr-un alt recipient am amestecat laptele cu amidonul si l-am incalzit putin. Dupa ce zaharul s-a topit, am turnat laptele peste si am amestecat cu un tel pana cand compozitia s-a ingrosat si avea consistenta unei creme.
- Am luat cratita de pe foc, am turnat crema intr-un bol, am acoperit cu o folie alimentara si am bagat la frigider sa se raceasca.
- Dupa ce crema s-a racit complet, am adaugat mascarponele si am mixat cateva secunde pana s-a omogenizat.
- Sos caramel
- Am pus zaharul intr-o cratita pe foc, la foc mic pana s-a topit si caramelizat.
- Am incalzit separat smantana. Am adaugat untul si smantana de gatit si am amestecat rapid pana s-au incorporat.
- Am lasat sa fiarba timp de 5 minute si apoi am dat deoparte sa se raceasca.
- Dupa ce s-a racit putin (nu de tot) am mixat caramelul cu un mixer. Asta ajuta la omogenizarea sosului si uniformizarea culorii.
- Asamblare
- Am desfacut usor blatul, am intins crema in strat uniform si am rulat.Β
- Am invelit rulada in folie alimentara si am dat-o la rece pentru cateva ore (ideal de pe o zi pe alta).
- Cand a fost gata de servit, am adaugat sosul caramel peste.
Enjoy!