In cele din urma, a sosit momentul sa incerc si eu arta de a face celebrele rulouri cu scortisoara si am petrecut ultimele cateva weekend-uri amestecand, ruland si cocand pana la perfectiune 😅.
Desi mi-am propus sa ii satur pe toti prietenii mei cu aceste delicioase rulouri, nu am reusit decat sa le starnesc si mai mult pofta de fiecare data 😁.
Exista o zicala celebra despre cinnamon rolls (sau daca nu exista, o inventez eu acum 😀 ): “Un cinnamon roll pe zi tine medicul departe, dar mai bine ai manca doua, doar de siguranta!”. Asta pentru ca la cat de bune sunt, va fi greu sa rezisti doar la una 🤤.
Desi procesul nu este unul complex, este nevoie de timp si atentie pentru ca rezultatul sa fie unul pe masura. Dar nu-ti face griji, vorbind din experienta, dupa ce le-am facut de nenumarate ori, pot sa-ti ca, cu un pic de rabdare si putina pricepere, se vor obtine rulouri perfecte de fiecare data 🤞.
Ingrediente
- Pentru aluat
500g faina 000 (eu am folosit Boromir)
7g drojdie uscata
240ml lapte
100g unt
100g zahar
4 galbenusuri
un praf de sare
esenta vanilie
coaja rasa de lamaie / esenta de lamaie
- Pentru umplutura
20g scortisoara macinata
60g unt la temperatura camerei
75g zahar brun
- Pentru crema
250g mascarpone
40g zahar pudra vanilinat
Instructiuni
- Aluatul
- Intr-o cratita se pune untul si se pune pe foc pana isi schimba culoarea in brun-auriu. Atentie, sa nu fie prea brun, ca va deveni amar la gust. Se da deoparte sa se raceasca.
- Intr-un bol se pun galbenusurile, zaharul, esentele se se amesteca cu un tel pana se omogenizeaza ingredientele. Se toarna laptele putin incalzit si se amesteca bine.
- In bolul mixerului se adauga faina, praful de sare si drojdia uscata. Se face loc in mijlocul bolului in care se torna amestecul de lapte si oua. Se amesteca cu o spatula pana cand se omogenizeaza ingredientele si apoi se framanta.
- Se adauga untul topit in 4-5 transe, in timp ce aluatul este framantat. Tot procesul dureaza cam 12-15 minute.
- Dupa ce aluatul este framantat si are o textura moale, elastica si nelipicioasa, se acopera vasul cu un prosop de bucatarie si se lasa la dospit 90 minute.
- Dupa ce aluatul e dospit (si-a dublat volumul), se intinde pe blatul de lucru peste uns in prealabil cu cateva picaturi de ulei, si se intinde cu mainile sau cu ajutorul unui facalet intr-o forma dreptunghiulara (aprox. 35cm x 50cm).
- Se amesteca untul moale cu scortisoara si zaharul si se formeaza o pasta.
- Pasta se intinde in strat subtire si uniform peste aluatul intins.
- Aluatul se ruleaza strans pe lungime si se imparte in 12 bucati egale.
- Rulorurile astfel formate se aseaza intr-o tava, cu spatiu intre ele ca vor mai creste.
- Se acopera tava cu un prosop de bucatarie si se lasa din nou la dospit 30 minute.
- Se da tava la copt in cuptorul preincalzit la 180°C pentru aproximativ 30 minute (se face testul cu scobitoarea).
- Cand sunt gata se scot din cuptor si se lasa la racit pe un gratar.
- Cand sunt aproape reci, se adauga crema peste rulouri.
- Crema
- Intr-un bol se adauga branza mascarpone si zaharul pudra si se mixeaza energic cateva secunde.
Enjoy!