Am facut tartiflette prima data acum vreo 5 ani, dupa o vizita in Franta in care am avut ocazia sa gust mai multe mancaruri traditionale. Fiind fan branza, toate mi-au placut, dar asta mi s-a parut ca e cea mai la indemana de facut. Am gasit o singura data la noi Reblochon in Carrefour si am replicat reteta, apoi nu am mai gasit branza in niciun magazin. Am incercat cu brie, fiind oarecum asemanatoare la textura, dar nici pe departe nu e acelasi rezultat.
De curand, din greseala, am descoperit Reblochon pe rafturile Mega Image si primul instinct a fost sa le cumpar tot stocul π .
Pentru o tava cu dimensiunea de 18cm x 18cm:
– 8 cartofi de marime medie spre mica
– 200g muschi file de porc sau sunca de porc (din aceea in vid, gata de mancat)
– o ceapa mare
– 200ml smantana pentru gatit
– 3 linguri smantana fermentata
– 150ml vin alb sec
– o rola branza Reblochon (240g)
– sare dupa gust
Am pus cartofii la fiert in coaja. Cand apa a dat in clocot, am adaugat o lingurita de sare. Cartofii se fierb pe jumatate, asta ca sa nu fie prea facuti cand rezultatul final este gata. Dupa ce am oprit focul, am aruncat apa si i-am lasat la racit. I-am curatat de coaja, i-am taiat cubulete si am pus un praf de sare peste.
Carnea am taiat-o cubulete si am pus-o in tigaia incinsa cu cateva picaturi de ulei de masline. Am prajit-o cateva minute pana am vazut ca se rumeneste si am adaugat ceapa taiata marunt. Am mai lasat cateva minute pana cand s-a calit un pic ceapa si am adaugat vinul. Am pus capacul si am lasat la fiert pana cand vinul s-a evaporat aproape in intregime.
Am uns tava cu unt, am pus jumatate din cartofi si peste am turnat amestecul de carne cu ceapa.
Am pus restul de cartofi si am adaugat smantana (am amestecat smantana de gatit cu cea fermentata in prealabil).
Am taiat minunata branza Reblochon in 2 si apoi am taiat cele 2 bucati transversal.
Le-am asezat deasupra in tava, cu partea cremoasa in jos.
Am bagat tava in cuptorul preincalzit la 180Β°C timp de 50 minute.
Rezultatul final e incredibil de bun. Mirosul nu e wow, e specific branzei cu mucegai, dar noi nu ne-am putut opri pana nu am devorat intreaga tava π .
Enjoy!