Reteta Tort cu Ceai Thai / Thai Tea Layer Cake Recipe

Thai Tea Layer Cake

In vacanta din Thailanda din noiembrie anul trecut, am primit de la “Georgei” 😂 (George & Jay), printre multe altele, si o punga de ceai thai. Recunosc ca eu beau ceai doar atunci cand sunt racita, in rest sunt “team coffee”. Dar mi-au sugerat ca acest ceai “se foloseste si in creme, blaturi etc”. Asta a trebuit sa aud, ca deja planuiam o prajitura 😁.

Am facut un pic de research ca nu sunt foarte des-intalnite retete de tort cu acest ingredient. Insa cu putina imaginatie si cu ajutorul lui google 😉, am reusit sa fac o combinatie Româno – Thailandeza care arata yummy 🤤.

Slice of Thai Tea Layer Cake

Ingrediente

  • Pentru blat (2 tavi rotunde cu diametrul de 20 cm)
  • 200 ml lapte de cocos

  • 50 ml lapte

  • 2 linguri de ceai thai vrac

  • 180 g unt, la temperatura camerei

  • 150 g zahar brun

  • 3 oua

  • 230 g faina

  • 1 plic (10 g) praf de copt

  • ½ lingurita sare

  • 1 fiola esenta de vanilie

  • Pentru crema
  • 250 g mascarpone, rece

  • 200 ml crema de cocos (nu lapte de cocos!)

  • 1 fiola esenta de vanilie

  • 50 ml lapte

  • 8 g gelatina

  • 1 lingura de ceai thai vrac

  • Pentru glazura
  • 100 ml lapte de cocos

  • 300 ml lapte condensat indulcit

  • 1 lingura de ceai thai vrac

  • Pentru decor (optional)
  • 200 ml frisca lichida

  • 1 lingura fulgi de cocos

Instructiuni

  • Prepararea blatului
  • Se infuzeaza ceaiul – se amesteca laptele de cocos cu cel normal intr-un vas mic si se pune la incalzit. Se adauga ceaiul thai si se lasa la infuzat 10-15 minute dupa care se strecoara si se lasa la racit.
  • Se incalzeste cuptorul la 175°C si se pregatesc 2 tavi rotunde pentru copt (eu am folosit hartie de copt).
  • Intr-un bol se amesteca ingredientele uscate – se cerne faina, praful de copt si sarea.
  • In bolul mixerului se adauga untul, zaharul brun si esenta de vanilie, si se mixeaza pana devine cremos si aerat (aprox. 3-4 minute).
  • Se adauga ouale, unul cate unul, mixand bine dupa fiecare.
  • Se adauga alternativ ingredientele uscate si laptele infuzat cu ceai, amestecand usor dupa fiecare adaugare (se incepe si se termina cu ingredientele uscate).
  • Se toarna compozitia in cele 2 tavi pregatite si se coace timp de 25 minute (se face testul cu scobitoarea).
  • Se lasa blaturile sa se raceasca complet inainte de asamblare.
  • Prepararea cremei
  • Se hidrateaza gelatina in apa rece.
  • Se infuzeaza ceaiul – intr-o cratita mica, se incalzeste laptele. Se adauga ceaiul thai si se lasa la infuzat 10 minute dupa care se strecoara si se adauga gelatina hidratata. Se amesteca bine pana se dizolva gelatina si se lasa deoparte la racit.
  • In bolul de la mixer, se adauga mascarponele si zaharul pudra si se mixeaza pana devine cremos.
  • Se adauga crema de cocos si esenta de vanilie si se mixeaza pana la omogenizare.
  • Se adauga laptele infuzat si se mai mixeaza cateva secunde. Se acopera bolul cu o folie si se lasa in frigider pentru cateva ore, pana cand se activeaza gelatina.
  • Prepararea glazurii
  • Se infuzeaza ceaiul – intr-o cratita, se incalzeste laptele de cocos si laptele condensat. Se adauga ceaiul thai si se lasa la infuzat 10 minute, dupa care se strecoara si se lasa la racit.
  • Asamblarea tortului
  • Se taie blaturile in 2, incat sa rezulte 4 blaturi egale.
  • Se pun 2-3 linguri de glazura si un strat generos de crema intre blaturi.
  • Se acopera tortul cu crema si se niveleaza.
  • Se toarna restul de glazura deasupra, lasand-o sa curga usor pe margini.
  • Pentru decor se bate frisca si se amesteca cu fulgii de cocos. Se decoreaza dupa preferinte.

Enjoy!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.