Acum cateva saptamani am fost impreuna cu niste prieteni sa stabileasca meniul pentru nunta lor. Si cu ocazia asta am gustat cea mai buna tarta de ciuperci. *Le husband, mare iubitor de ciuperci, a si adaugat-o la lista preferatelor si mi-a sugerat subtil ca trebuie neaparat sa incerc sa reproduc reteta.
Am avut ceva emotii din cauza aluatului pentru tarta pentru ca nu am mai facut pana acum tarte sarate. Dar cum toate au un inceput, am inceput sa ma inspir de pe mai multe site-uri si poze si am adaptat retetele conform preferintelor noastre.
Pentru aluat:
– 1 ou
– 100g unt rece
– 8 linguri de faina
– un varf lingurita de sare
Am taiat untul cubulete si l-am pus intr-un bol. Am adaugat oul, sarea si 5 linguri de faina la inceput. Am inceput sa framant aluatul cu mana si am mai pus cate o lingura de faina pana cand aluatul s-a desprins de pe mana si de pe peretii vasului (asa am ajuns la 8 π ).
Am format o bila din aluat, l-am infasurat intr-o folie alimentara si l-am bagat la frigider timp de 30 de minute.
In timpul asta am facut umplutura.
Pentru umplutura:
– 1kg ciuperci champignon proaspete
– 3 oua
– 250g ricotta
– 200g cascaval ras
– o ceapa mare
– 2 linguri de ulei
– sare dupa gust
Am curatat si spalat ciupercile si le-am taiat felii. Le-am pus la calit in tigaie cu cele 2 linguri de ulei. Am adaugat ceapa taiata marunt si un praf de sare. Le-am lasat pe foc pana s-a evaporat toata apa lasata de ciuperci. Le-am dat deoparte la racit.
Intr-un bol am mixat ouale cu branza ricotta si cascavalul ras. Am pastrat cam 2 linguri de cascaval ras pentru decor.
Am adaugat ciupercile racite peste amestecul de oua cu branza si le-am amestecat.
Am scos aluatul de la frigider, l-am intins cu sucitorul si l-am pus intr-o tava cu dimensiunea de 20cm X 30cm (ca nu aveam tava speciala pentru tarta si m-am adaptat π ). Am dat tava la cuptorul preincalzit la 170°C pentru 10 minute.
Dupa cele 10 minute, am scos tava din cuptor si am adaugat umplutura. Deasupra am pus cele 2 linguri de cascaval ras, pentru a se forma o crusta subtire si crocanta.
Am bagat din nou in cuptor pentru inca 20 de minute, dar am marit temperatura la 200°C.
Enjoy!