Tavalitele, sau crengutele (cum se numesc la mine la tara – habar n-am de ce ca nu au nicio asemanare 🙂 ), sau, mai fancy, lamingtons, sunt printre cele mai populare prajituri ale copilariei. Mama le facea cu nuci macinate, tarziu a adoptat reteta cu fulgi de cocos. Dar, atata timp cat erau suficient de insiropate si simteam eu gustul pronuntat de cacao, erau bune si cu nuci, bune si cu nuca de cocos 🙂 .
Sunt multe versiuni ale retetei, eu o prefer pe cea cu miere si oua intregi (adica nebatute separat 😛 ).
Pentru blat:
– 2 oua
– 5 linguri zahar
– 2 linguri miere
– 50g unt
– o cana cu lapte (200 – 250ml)
– 8 linguri faina
– 1/2 plic praf de copt
– 1 lingurita esenta vanilie
– un praf sare
Intr-o cratita mica am pus untul pe foc mic sa se topeasca.
Cat se intampla procesul de topire, am batut ouale cu praful de sare, pana acestea si-au dublat volumul.
Am adaugat zaharul, mierea, untul topit si esenta de vanilie si am mai mixat vreo 5 minute pana cand compozitia a devenit spumoasa.
La final am adaugat laptele, faina si praful de copt si am mixat cat s-au omogenizat toate. Aluatul trebuie sa fie un pic mai gros decat cel pentru clatite.
Am turnat compozitia intr-o tava (20×30) tapetata cu hartie de copt si am bagat-o in cuptorul incalzit in prealabil la 150°C pentru aproximativ 30 minute. Neaparat se face testul cu scobitoarea. (Funnny Story: eu mi-am dat seama ca nu am scobitori si am intrat in panica. Mi-am intrebat niste prietene ce alternative am si ne-am amuzat impreuna cand ne-am adus aminte ca mamele si/sau bunicile noastre foloseau un pai de la matura (spalat si uscat in prealabil 😛 ) pentru a testa daca prajitura e coapta sau nu. In cazul meu, am infipt o furculita direct in mijloc si parea gata).
Pentru sirop:
– 8 linguri zahar
– 4 linguri cacao
– 100ml lapte
– 200g unt
– 1 lingurita esenta vanilie
– optional, cateva patratele de ciocolata amara (eu nu m-am putut abtine sa nu pun si ciocolata amara in sirop, asa ca am rupt repede 4 patratele de Heidi 75% si le-am aruncat in cratita peste restul ingredientelor)
Intr-o cratita, am amestecat zaharul cu cacao si am turnat putin cate putin laptele in timp ce amestecam.
Am pus untul taiat bucati si ciocolata amara si am pus cratita pe foc mediu. Cand a inceput sa fiarba, am dat deoparte si am adaugat esenta de vanilie. Am lasat la racit, dar atentie, nu trebuie sa se raceasca de tot.
Pentru decor:
– aprox. 200g fulgi de cocos
Cand blatul s-a racit, l-am taiat bucati de marimea dorita. Am luat pe rand cate 4 bucati si le aruncam in sirop, apoi le scoteam pe o farfurie presarata cu nuca de cocos. Le tavaleam prin nuca si le dadeam deoparte. Am repetat procesul pana cand am terminat bucatile de blat.
Tips: Puteti lasa bucatile de blat in sirop cateva secunde in plus pentru a se insiropa mai bine.
Enjoy!